Урок – български филм

0
948

Български филм Урок (2014)

Това е история за провинциална учителка, стиснат банкомат и рутинна жестокост. За инатливата женска почтеност. Впрочем истинска.
Трюфо твърдеше, че Земята се върти от краката на милионите жени, които я задвижват. Сред тях и изранените от асфалта пети и подутите от токчетата глезени на задлъжнялата даскалица от филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, която влачи на гърба си капитулиралия си мъж. Детето си. Плюс още двадесетина други, които се мъчи да възпитава в почтеност.
Урок куспява в най-трудното: да драматизира баналната безизходица на анонимния човек със силата на киноезика и актьорската автентичност.
Урок връща достойнството на българското кино. С честността, на която вече не вярвахме, че сме способни. И с много награди, от фестивалите в Сан Себастиан, Варшава, Токио, Солун, Анже, Куенка в Еквадор и Гьотеборг.
Българският филм, който не бива да пропускате.

Иво Христов

Провинциална учителка обира банка с пистолет-играчка“. Новината в медиите подтиква авторите на филма да създадат универсална социална драма за мотивите, тласкащи човека към крайности. Филмът е част от замислена трилогия за “малките герои” на нашето време: куриозни истории от новините в българското общество.

Учителка по английски в малко градче край София се опитва да даде урок на ученик, откраднал пари от своя съученичка. Но самата тя попада във финансова безизходица и прибягва до отчаяна постъпка. На везните са моралните принципи и съдбата на семейството й.

 

Comments

comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here